Våre politiske partier

Mandag 30. august 2021

Ifølge dagens opinionsmåling ser det ut til at venstresiden i norsk politikk øker i forhold til høyresiden. Fra min side føler jeg at dette er positivt. 

Samtidig får det meg til å tenke på de politiske forskjellene mellom disse sidene. Hva som egentlig er de enkle forskjellene?

Som for eksempel at høyresiden vil ha alt som det er. De vil konservere og beskytte interessene til dem som eier det meste. De har det svært godt og ønsker ikke forandringer. 

De på venstresiden ser at mange ikke har det bra i det hele tatt, og ønsker derfor forandringer. 

Så enkelt kan det også sies, ifølge en professor ved Universitetet i Oslo.

De to store partiene, Høyre og Arbeiderpartiet, har ofte sammenfallende interesser når det gjelder industribygging, mens det som skiller dem er fokuset. Høyre fokuserer på eierne, mens Arbeiderpartiet fokuserer på arbeidstagerne, og sånn bør det være. På den måten har begge gruppene et støtteapparat bak seg. 

Men vi har så mange forskjellige interesser i landet vårt, og alle bør ha noen som kan fremme våre interesser.

Høyre og Arbeiderpartiet har vi snakket om, men i dagens regjering har vi flere partier. For eksempel Venstre som er vårt eldste parti, et parti som fremmer såkalte liberale interesser. Mange har også kalt det lærerpartiet og småbedriftspartiet. 

Kristelig folkeparti er partiet for dem som kaller seg kristne, men etter hvert som kirken har mistet sin påvirkning, har også partiet mistet mange av velgerne sine.

På yttersidene har vi de mest ekstreme i stortinget. Rødt og Fremskrittspartiet. Disse partiene trekker nok til seg dem som ikke finner seg til rette i noen av de andre partiene. 

Senterpartiet er partiet for dem som fokuserer på distriktsinteressene og samtidig irriterer seg over at så mye av fokuset og verdiene havner i byene.

Sosialistisk Venstreparti er partiet for dem som vil at våre verdier skal fordeles mest mulig likt, slik at færrest mulig faller utenfor.

Men hvem tar vare på naturens mangfold? Og hvem tenker først og fremst på at vi ikke må overforbruke verdens ressurser?

Her har også Norge fått et grønt parti, slik mange andre land i Europa har. Navnet er Miljøpartiet De Grønne, et parti som foreløpig for det meste består av unge mennesker. Men om noen år har disse blitt middelaldrende og fått mer erfaring.

Dette er min enkle tolking av vårt lands partiflora. 

Godt valg!