Vi går mot dårligere tider, sier nyhetsreporterne.

onsdag 30. mars 2022

 

Vi går mot dårligere tider, 

sier nyhetsreporterne hver dag. 

Prisene stiger 

på strømmen vi bruker til alt i huset og til lading av bil og verktøy for dem som bruker dette. Det samme med drivstoffet som vi bruker til bil og båt. Og i går kveld antydet nyhetsreporterne en kommende brødpris på hundre kroner.

I «Debatten» 

i går kveld fikk vi høre om de økonomiske utsiktene til to vanlige norske familier. Vi fikk høre fra to rådgivere om hva de mente og til slutt hva politikerne har tenkt å gjøre med situasjonen. Men som en av familiedeltagerne sa, vi hører hva de sier, men avventer hva de har tenkt å gjøre med situasjonen.

I går 

tok vi en av Strømstadbåtene til Sverige. Verken båten eller butikkene var oversvømt av folk, men biler var det nok av på veiene. Selv om prisene på drivstoff i Sverige var mye høyere enn i Norge. Verken diesel eller bensin har blitt så dyrt at folk leter seg fram til alternativer. Men prisene skal jo videre opp, hører jeg. Bensin til førti kroner literen og brød til hundre kroner, er noe av det journalistene snakker om. Samtidig fortsetter ødeleggelsene av Ukraina, og vi forventer flyktninger i hopetall. Alt ifølge journalistene.

Den siste måneden 

har det bygget seg opp stor usikkerhet om framtida. Og ingen vet egentlig hva de skal tro. Derfor klager mange over drivstoffpriser og strømpriser og skjeller ut politikerne som de mener ikke gjør det de skal gjøre.

Men sånn er det vel ikke? Eller?

Corona-epidemien 

forandret alt, og deretter overtok Russland med sitt angrep på Ukraina. 

Men er dette årsaken?

Ga vi blaffen 

i advarslene fra myndighetene om at vi låner for mye penger? Til biler. Til hytter. Til båter. Og alle har visst at sånn kunne det ikke fortsette. Men skitt au, tenkte kanskje mange. Det gjelder jo bare meg og hytta skal jeg ha, ny bil skal jeg ha og ny båt skal jeg ha. Dette går sikkert bra. Dessuten er det politikerne som har skylda hvis det ikke går.

Nå har 

denne optimismen tatt slutt. Eller har den det? Jeg er ikke sikker. Arbeidslivet går jo så det suser. Ennå. Arbeidstagerorganisasjonene vil ha mer lønn for å kunne betale de økte prisene. Og en mulig streik står for døren.

God onsdag. Og husk at det alltid er håp så lenge det er liv og sola skinner.

Kan være et bilde av natur, gress, himmel og tre

Hva mener Putin om Finnmark?

mandag 28. mars 2022

I dag har jeg hørt mer enn jeg klarer å forstå. 

Den russiske utenriksministeren mener, i fullt alvor, slik han sier det, at det er helt naturlig at hans sjef kan bestemme seg for å overta et annet land. Fordi det bor russere i det landet. Vi snakker om Ukraina. Spesielt i øst.

Da tenker jeg. Hva med de delene i Nord-Norge der det bor mange russere. Og etter det jeg forstår, mener også disse at Putin har helt rett i det han gjør. 

Hvis det er slik, så bør vi jo sende alle disse tilbake der de kom fra, sånn at Putin ikke får en grunn til å okkupere vår nordligste landsdel.

Han, da mener jeg Putin, kan jo lett også forklare overtakelsen av Finnmark med at det var jo russere som frigjorde Finnmark under siste verdenskrig. 

Nå forstår jeg virkelig hva den amerikanske presidenten mente da han sa at den russiske lederen ikke kan sitte i den stolen han gjør. For mannen er jo direkte farlig for oss alle.

Nå er det tydeligvis alvor for oss alle.

fredag 25. mars 2022

 

Skal vi invitere gjester, 

spurte Inger Johanne. Dette var i forgårs. 

Jeg var ikke i spesielt god form etter å ha sittet i stolen i tannklinikken i nesten en time og svarte ganske nølende. Verken ja eller nei.

Betennelsen i kjeven 

har ikke bedret seg, sa tannlegen. Tvert imot. Bare se her, sa han, mens han pekte på bildet av tennene mine på pc-skjermen. Disse må ut, sa han, og pekte på to eller tre av tennene. Nå er det slik at den ene ikke lenger hadde noen rot i kjeven. Den andre, derimot, hadde en betent tannrot uten nerver. Disse ble fjernet for fire år siden.

Som bakgrunn 

bør vi vite at jeg for fire år siden ordnet opp i hele tanngarden med implantater, kroner og broer for flere hundre tusen kroner. Heldigvis fikk jeg noe støtte fra det offentlige, fordi det ikke var min skyld for at tennene hadde blitt som de var. 

Men i går, dagen etter tannlegebesøket, var formen bedre og invitasjonen til mulige gjester ble sendt ut.

Så nå er bordet dekket, og vi er klar for våre gjester.

 

I dag hørte jeg 

på et intervju med Sverre Diesen, den tidligere forsvarssjef. Han mente at Ukraina må få de våpnene de trenger. Inkludert de flyene som de mener at de kan håndtere og bruke. Alt for å holde Putins soldater i sjakk. 

Hvis de ikke stanses, 

fortalte Diesen, så er jeg overbevist om at Putin tror på sine egne tanker om at vesten er altfor dekadente og slappe til å forsvare seg. Dermed er det fritt fram for å gå inn i andre av de gamle Warszawapakt-landene.

Nå er det tydeligvis alvor for oss alle.

Sverre Diesen – Wikipedia

 

 

“Mørket” av Ragnar Jonasson.

Jeg ga boka terningkast fem. Kanskje spesielt fordi den endte som den gjorde. Helt annerledes enn andre thrillere eller krimbøker.

Omtale fra forlaget

Ragnar Jonasson er Islands nye superstjerne.

Politietterforsker Hulda Hermannsdóttir i Reykjavík blir mot sin vilje tvunget til en tidlig pensjon. Hun gruer seg til ensomheten, og minnene fra hennes mørke fortid som truer med å komme tilbake for å hjemsøke henne. Men før hun slutter i politiet får hun to uker på seg til å løse en siste uløst sak som hun selv får velge. For Hulda er hun ikke i tvil om hvilken sak hun bør velge og gjenopptar til stor misnøye fra tidligere politietterforskere saken om den russiske kvinnen hvis håp om asyl endte på den mørke, kalde kysten av et ukjent land. Snart oppdager Hulda at en annen ung kvinne forsvant samtidig, og at ingen forteller henne hele historien. Hulda vil finne morderen, selv om det betyr at hennes liv settes i fare.

Endelig hjemme.

onsdag 23. mars 2022

Endelig hjemme. 

Sier mange. Jeg vet ikke akkurat hva jeg mener. Formen er jo bedre når jeg er på øya i sør. Men nå er jeg i alle fall i gang med å vedlikeholde helsa. 

Først er det pusten og sjekk av astma og lunger. 

Røntgenbildene som ble tatt før vi reiste sydover for et par måneder siden, var ikke helt greie. Mente legen. Utposing på en blodåre. Dette er ikke helt bra. Mente legen. Så jeg fikk medisiner som skulle holde meg i gang mens vi var på Gran Canaria. Men som andre medisiner hadde disse bivirkninger og kunne belaste nyrene. Derfor skal jeg ikke bruke dem for lenge.

Så først ble altså min astma kontrollert. 

Ikke helt bra. Mente astmalegen. Etter belastningskontrollen. Derfor fikk jeg en ny inhalasjonsmedisin. I tillegg til den gamle. Med beskjed om ny kontroll om fire måneder. 

Men i dag er det tannlegen 

som ikke var fornøyd med en betennelse i kjeven før vi reiste sydover. Et nytt implantat, mente han. Derfor blir det vel ut med tanna. Og innboring av implantatskrue om tre måneder. Etter at kjevebenet har grodd igjen. Og deretter skru fast en ny tann. Denne gangen en av porselen. Slik mange av mine andre er. Da har vi kommet til september, og i oktober reiser vi sydover igjen. Dette burde holde tidsmessig.

Så. Om et par uker 

skal jeg på nytt røntgenfotografere lungene og den utposede blodåra. Deretter skal jeg til LHL-klinikken for å få beskjed om hva som skal gjøres videre. 

Men sånn er det vel med oss i vår alder. 

Kroppens deler er like gamle som resten av kroppen. Og derfor må disse sjekkes og vedlikeholdes. Enten med medisiner eller med inngrep. Dessuten skal jo leger og tannleger leve de også. Så de får til salt i maten. 

Bilde av Tønsberg Torv etter besøket hos astmalegen. Jeg bor i Sandefjord, men mange hjemmefølelser ligger igjen i denne delen av fylket vårt.

Boken Mios Blues av Kristina Ohlsson

Avslutningen av bokserien på to bøker. Litt for mye av alt, for min del. Jeg vet ikke om jeg leser flere bøker av Kristina Ohlsson.

Omtale fra forlaget

Ny sjarmerende og gatesmart lek med den hardkokte krimsjangeren. Kristina Ohlsson leverer igjen!

Hva skjedde egentlig i Mios barnehage den siste dagen før han forsvant? Mot sin vilje har advokat Martin Benner blitt dratt inn i jakten på den forsvunne fireåringen. Så lenge barnet er borte, kommer ikke mafiaorganisasjonen til å la Martin være i fred. Martin er desperat og følger opp de få sporene som finnes..
Men Mios forsvinning er ikke Martins eneste problem. Han må også bringe klarhet i hvem som prøver å legge skylden på ham for to mord han ikke har begått. Martin blir mer og mer paranoid for hver dag som går. Hvem er det som følger ham så tett på uten å være synlig selv? Jakten på sannheten stiller ham overfor et uhyggelig dilemma: Kan han redde både Mio og seg selv? Eller vil flere liv gå tapt før Martin Benner får ro?
Kristina Ohlsson er en av Sveriges nye krimtalenter. Hun har skrevet fem bøker om Fredrika Bergman og Alex Recht og to bøker om advokaten Martin Benner.

Mios blues av Kristina Ohlsson (bokelskere.no) 

 

Ørkenen “Las Dunas” på Gran Canaria er utsatt for slitasje.

Dette leser vi til stadighet i avisene her på øya. Noen skribenter mener også at slitasjen er ubotelig, og at folk må stanse sine “ørkenvandringene”.

Mandag spaserte vi i høyden over ørkenområdene og fikk betrakte hvordan folk bruker Las Dunas. 

Kan være et bilde av 5 personer, folk som står, monument, utendørs og palmetrær
I bakgrunnen ser vi sanddynene i det fjerne
Kan være et bilde av 1 person, strand og kyst
Vi ser her at strandområdene er skilt fra sanddynene med busker. I alle fall noen steder.
Kan være et bilde av 6 personer, hav, strand og himmel
Nå har vi gått en rundtur i byen Playa del Inglés og vendt nesa tilbake mot havet. 
Kan være et bilde av 1 person og himmel
Vi har fulgt en paseo gjennom megahotellet Hotel Riu Palace Gran Canaria og kommet ut mot sanddynene.
Kan være et bilde av 2 personer, strand, natur, hav, kyst og himmel
Murene ut mot sanddynene er et godt sittested for mange.
Kan være et bilde av 6 personer, natur, strand, hav og kyst
Sanddynene skifter fasong til stadighet, så for mange er det artig å følge de nye formene.
Kan være et bilde av 4 personer, himmel og strand
Her ser vi at myndighetene har laget en camino (en sti) mot fyret i Meloneras, slik at belastningen på sanddynene reduseres.
Kan være et bilde av 2 personer, folk som står og utendørs
Her behøver vi ikke ha på maske.
Kan være et bilde av vannmasse og natur
I bakgrunnen her ser vi vindmøllene nord for Bahia Feliz (den lykkelige bukta)
Kan være et bilde av natur, strand og himmel
Ørkenvandrere ser vi blant sanddynene. Ikke så mange ennå etter Corona-epidemien, men om noen måneder kommer nok de store turistflokkene.

Dette var noen få bilder fra en av våre mange spaserturer, og mulighetene er mange her på denne vakre øya.

Hilsen Inger Johanne og Terje 

 

Boken “Lotus Blues” av Kristina Ohlsson

Boken virket litt banal da jeg startet å lese. Kanskje på grunn av ordbruken? Jeg vet ikke, men den tok seg raskt opp og endte svært overraskende, og det tror jeg den gjør for deg også.

Omtale fra forlaget

En desperat mann henvender seg til advokat Martin Benners kontor og ber om hjelp til å renvaske sin søster for mord på fem personer. Det er bare det at søsteren er død.

Det regner den dagen alt går galt. En desperat mann henvender seg til advokat Martin Benners kontor og ber om hjelp til å renvaske sin søster, som er dømt for mord. Det er bare det at søsteren er død. Før hun tok sitt eget liv, erkjente hun seg skyldig i fem drap. I avisene kalles hun tidenes seriemorder og har fått kallenavnet Sara Texas. Broren vil kjempe for hennes uskyld og samtidig finne sønnen hennes, Mio, som er sporløst forsvunnet.
Martin Benner har det meste. Karriere, kvinner og en liten datter. Men han har også svakheter. Og mest av alt har han utfordringer. I jakten på sannheten gjør han en alvorlig feilvurdering. Plutselig blir han en liten brikke i et farlig spill, der han til slutt tvinges til å ta et grusomt valg.
Lotus Blues er svenske Kristina Ohlssons første av to bøker om advokat Martin Benner.
.«Disse 430 sidene kommer til å stjele nattesøvnen din. Ikke fordi du får mareritt, men fordi du vil lese til siste slutt før du legger deg.» Mariestadstidningen
 

Leseres omtale:

«Den hardkokte stilen er kul, Benner er interessant og handlingen holder et høyt tempo.» Borås Tidning
«Lotus Blues er rasende underholdende lesning i en tilbakelent, småironisk og hardkokt stil ?» Norra Skåne
«Intrigen, språket, spenningen og det rike persongalleriet. Alt stemmer. Lotus Blues er en uhyre velkomponert krim.»
.Östgöta Correspondenten
«Det hele er smart og velskrevet ?» Alba
«Historien er hardkokt, intrikat, men ikke vanskelig å følge. Kristina Ohlsson skriver godt, direkte og ukomplisert.» Norran
«Jeg lengter allerede etter oppfølgeren.» Aftonbladet

 

Vi er ikke like.

Det er ikke så merkelig 

at Kina støtter Russland. De vil også eie andre land som ikke er deres, for eksempel Taiwan og øyer som ligger i det de betrakter som sitt område. Demokrati er også et fremmedelement i kinesiske tenketanker. 

Nå leste jeg om 

russiske skiløpere som ikke leser internasjonale nyheter. Bare russiske. Dermed tror de bare på Putins nyheter. Ikke så merkelig at de holder seg til sin president. Det er jo derfra de får pengene sine og tillatelsen til å gjøre det de liker. Han er jo deres forelder.

 

Boken “Hevneren” av Frederick Forsyth

Hevneren av Frederick Forsyth (bokelskere.no)

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen

Den canadiske milliardæren Steve Edmond ønsker hevn over sitt barnebarns morder, den paramilitære serberen, Zoran Zilic. Zilic drepte den unge hjelpearbeideren i Bosnia for seks år siden og nå vet Edmond nok til å kontakte advokaten Calvin Dexter, en tidligere Vietnam-soldat. Det som begynner som en personlig vendetta går snart over til å bli et farlig spill om internasjonal terrorisme.

Omtale fra forlaget

Ny internasjonal thriller fra Frederick Forsyth . den første siden 1996 En ung amerikansk hjelpearbeider, Ricky Colenso, blir brutalt myrdet i Bosnia. Det er den halvmilitære gruppen til serberen Zoran Zilic som står bak drapet, og Rickys bestefar, milliardæren Steve Edmond, vil ha hevn. Han vil bringe Zilic for amerikansk rett. Han kontakter Calvin Dexter, en vanligvis respektabel advokat med adresse i New York. Dexter går også under navnet Hevneren. I all hemmelighet påtar han seg oppdrag for fortvilte mennesker som ikke finner rettferdighet. Hevneren følger sporene til Zilic og hans hjelpere .; og oppdager at det finnes folk som prøver å beskytte morderen. Folk som har større planer enn å skaffe en bestefar rettferdighet. Frederick Forsyth ble verdenskjent da han utga sin første thriller, Sjakalen (norsk utgave 1971), som i dag regnes som en klassiker. Han gjør alltid grundig research og bruker sin store detaljkunnskap til å levendegjøre stoffet.