Om “ufaglærte” bønder.

Onsdag 27. januar 2021 – Om «ufaglærte» bønder.

På min «nesten» daglige vandretur, passerte jeg som vanlig en vanndam ute på et jorde. Den var frosset til is, og flere unger forsøkte å kakke hull på den.

Så begynte jeg å tenke på alt arbeidet som ble nedlagt i drenering av jordene når vi bodde på Lensberg. Drenering for å unngå at det skulle danne seg dammer som kunne ødelegge matjorda.

På det jordet som jeg snakker om, har jeg aldri sett antydning eller forsøk på drenering. Når det gjelder den årlige kornhøsten, så er heller ikke den noe å hoppe i taket for. 

Så tenker jeg: 

«Kan årsaken være at bøndene er ufaglærte? At de ikke har utdanning i det de driver med? Slik det var før, måtte man ha konsesjon for å overta en bondegård, og for å få konsesjon måtte man ha landbruksutdannelse på en landbruksskole».

Hvis det er tilfellet at bøndene ikke har utdanning i faget sitt, synes jeg det er ganske svakt. Da har vi kanskje en bondestand som skryter av at norsk landbruk er så mye bedre enn utenlandsk, mens mange av dem er helt ufaglærte.

Jeg leser her: Konsesjonsloven – Norges Bondelag (bondelaget.no) men finner ingenting om at bonden skal ha en fagutdannelse. 

I hvilken rennesten har vi ligget sammen og drukket alkohol?

Tirsdag 26. januar 2021

 

Jeg ser på TV. 

Programmet er «Herskapelig» med Toppen Beck, og jeg hører navnet Giæver og husker min gamle skipper «Samuel Anton Giæver jr.». 

Han var skipper om bord i MT THORSHOV, så vidt jeg husker. Han sto alltid bredbeint med ryggen bakoverlent med armene bak ryggen. Han hadde ikke mage, slik mange skippere hadde, heller det motsatte, og tok seg selv svært høytidelig. Giæver-navnet betyr ganske så mye, spesielt i nord.

En dag sto han og pratet på broa, med annenstyrmannen som hadde vakt. Temaet var det vanlige, om vær og vind og mye annet. Annenstyrmannen løp litt fram og tilbake, fra broa, til bestikken og ut på brovingene, alt med kikkerten i hånden, så han fulgte ikke så godt med i det Giæver snakket om. Men det brydde «herr kaptein Samuel Anton Giæver jr.» seg lite om.

Så hørte jeg: 

Og det sier jeg deg annenstyrmann, hvis noen sier «du» til meg, vil jeg replisere med «i hvilken rennesten har vi ligget sammen og drukket alkohol?»

Annenstyrmannen hørte ikke spesielt godt etter, men bare minutter senere ropte han fra brovingen: 

«Dø skipper, ser du båten der til babord».

Jeg forventet at Giæver skulle kommentere denne tiltalen, men den gang ei. Han gjorde som han fikk beskjed om. 
 

MT THORSHOV
Giæver serverer annenstyrmannen
Meg

 

Den Norske Slavehandelen.

Hva har de her å gjøre? 

De passer ikke inn? 

Vi skylder dem ingen ting. 

Dette er noe av det vi hører når vi får innvandrere fra blant annet Afrika. Men noen vet hva vår nasjon har drevet med i Afrika. De tenker annerledes. Vi skylder dem mer enn noen aner, sier de.

I boken «Den Norske Slavehandelen» får vi litt innsikt.

Visste vi for eksempel at Peter Wessel Tordenskiold har drevet med slavehandel?

Møhlenpris i Bergen ble grunnlagt av Jørgen Thormølen som bygget opp sin formue gjennom blant annet slavehandel.

Dette er bare noen av våre forgjengere som hentet inn penger til landet gjennom kjøp, salg og frakt av slaver. 

Miljøpartiet De Grønne har fått skikkelig fotfeste i Oslo (lørdag 16.januar 2021).

En venn mente nylig at vi ikke har bruk for MDG siden miljøinteressene blir ivaretatt av andre partier. Jeg kommenterte at dette er jeg svært uenig i. Når vi må velge mellom mammon og miljø, vinner som regel mammon, og siden dette er blant verdens viktigste saker, er det nødvendig at vi har et eget parti som holder miljøfanen høyt. 

Så begynte jeg å tenke og kom foreløpig til at vi har behov for de partiene vi har, fordi de representerer interessene til vårt lands forskjellige grupper.

Siden min venn som mente at vi ikke har bruk for MDG, selv støtter Høyre, vil jeg begynne med dette  partiet som hovedsakelig ivaretar kapitalinteressene. De som har mest penger støtter som regel dette partiet.

I regjeringen har vi også Venstre som jeg har lyst til å kalle småbedriftspartiet, og det er her de har sine velgere.

Det siste partiet i regjeringen er Kristelig Folkeparti som henter velgerne sine fra dem som har et veldig sterkt forhold til den protestantiske guden.

Mitt parti er Arbeiderpartiet som ivaretar interessene til dem midt på treet når det gjelder økonomi. Dette er også et problem siden vi her har mange forskjellige interesser, så det har lett for å bli «sprikende staur».

Senterpartiet er tradisjonelt bøndenes parti og har grunnfjellet sitt her, men i det siste har de begynt å hente stemmer fra yngre grupper som er opptatt av desentralisering.

Fremskrittspartiet må vi ikke glemme. De ivaretar interessene til dem som ikke finner seg til rette i noen av de andre partiene. 

Til slutt har vi partiene til venstre, Sosialistisk Venstreparti og Rødt. Disse er opptatt av dem som har minst. 

Dette er min oppfatning av våre politiske partier, og viser at det er behov for dem alle.

Fattig og rik (tirsdag 12.januar 2021)

I går pekte jeg på problemene 

mellom fattig og rik. Problemene oppstår nok hovedsakelig når forskjellene stadig øker og slik at folk blir oppmerksomme på denne økningen. 

Når vi i tillegg har en regjering som fjerner ordninger for dem med svakest økonomi og samtidig hjelper dem med god økonomi. Da må det bli galt på sikt.

Så spørsmålet er om regjeringen er for alle? 

Jeg er ikke helt sikker på det. 

Høyre som styrer er et parti for kapitalen, og godt er det. Alle grupper trenger noen som taler deres sak. Så også de mest velstående.

Venstre som også sitter i regjeringen er et parti for småbedriftene. Disse trenger også noen som taler deres sak.

Kristelig folkeparti er et parti for dem som ønsker at kristendommen skal ha innflytelse på det som besluttes.

Her har vi regjeringen, og de gjør jobben sin, og slik skal det være. Men jeg undres over hvorfor vanlige lønnsmottagere stemmer på disse partiene? 

Når jeg leser programmene til alle partiene, ser jeg ikke de store forskjellene. De forsøker å fortelle hvor bra de er for alle, men hovedinteressene deres ser vi når vi ser på hva de har stemt for og gjennomført. 

Dagens bilder:

Forskjellene mellom fattig og rik øker.

Søndag 10. januar 2021

 

Forskjellene

mellom fattig og rik øker stadig i hele verden. Mesteparten av klodens verdier eies av stadig mindre andel av befolkningen, og også i Norge blir de rikere enda rikere og eier stadig større andel av landets verdier. 

 

Fattigdommen

øker og sprer seg. Dette hører vi fra Frelsesarméen, Fattighuset og andre som bidrar til dem som har lite. Regjeringen skylder på innvandrere og at det er nødvendig å hjelpe dem som har mye, slik at de kanskje investerer disse innsparte pengene i nye arbeidsplasser. Jeg skriver kanskje, fordi det er ikke sikkert at de vil gjøre det. Jeg kjenner folk som helt sikkert vil bruke dette mer-overskuddet på seg selv og liker å vise det.

 

Resultatet

av en slik politikk ser vi blant annet i USA der lønnsnivået hos den lavest lønnede del av befolkningen har stått på stedet hvil, mens den mest velstående del har økt sin velstand kraftig og dermed har den lavest lønnede del av befolkningen funnet håp i Donald Trump som har kunnet få fotfeste for sine idéer. Noe lignende kan også godt skje i Norge. Kanskje ikke så markant, men misnøye kan raskt spre seg gjennom blant annet internett. 

 

Sørgegudstjenesten i Gjerdrum Kirke i går,

en gudstjeneste til trøst for de som er igjen og til minne om de ti som omkom i det forferdelige jordskredet. Jeg synes den intime seremonien harmonerte godt med at kirken og bygda er liten og tett for dem som bor der. 

 

Året 2020 blir nok husket 

her i Norge slik det startet med Corona-virus og endte med skredet i Gjerdrum. Begge har vært dødbringende og gitt oss et varsel om at vi alltid må være forberedt på at uventede ting kan skje, ting som vi ikke alltid kan beskytte oss fra.

 

Lederen av Norsk Pen mener, 

slik jeg oppfatter det, at den amerikanske presidenten må få lov til å uttale seg gjennom Twitter, selv om resultatet er at folk har gått til angrep på Kongressen. Da tenker jeg: «Er hun tilhenger av Trump, selv etter det han har gjort den siste tiden? Vil hun at verden skal risikere at han fortsetter aktivitetene sine, når risikoen er så stor?»

 

I dag var jeg ute 

for første gang siden nyttårsskiftet. Dog med bil, men selv det var ganske slitsomt, så det tar nok litt til før kroppen fungerer som før. Men jeg får passe på når dagene viser seg med plussgrader. 

Bilder fra da jeg kom hjem:

I går så Washington ut som en bananrepublikk

Fredag 8. januar 2021

 

I går så hovedstaden i USA 

ut som en bananrepublikk, sa en journalist, men så tenkte jeg: «Er ikke Trumps USA en bananrepublikk da?» 

Men nå vil Trump være snill, 

sier han, men kan USA stole på at han mener det samme i morgen?

Trump lover å bidra til ryddig maktovertakelse – NRK Urix – Utenriksnyheter og -dokumentarer

Dette er svakheten 

ved demokrati, sier Irans ledelse. Flertallet i presidentvalget for fire år siden. bestemte seg for en som var annerledes og dermed var de låst. 

Når forskjellene 

mellom fattig og rik i tillegg fortsatte å øke, ja, da er det ikke så rart at det oppstår frustrasjon hos dem som har minst.

 

GJERDRUM:

Det skulle vært et generelt forbud 

mot å bygge på kvikkleire. Etter det jeg forstår, var rasområdet i Gjerdrum godkjent av fagmyndigheter. Dette forteller meg at bygging på kvikkleire er å spille rulett med livet som innsats.

Paret reddet ut av skredet– nå får de se sin egen redningsvideo – NRK Oslo og Viken – Lokale nyheter, TV og radio

 

COVID 19:

I dag hørte jeg 

at helsemyndighetene regner med at vi innen utgangen av 2021 vil få seks millioner Covid-19-vaksiner. For meg betyr vel det at mange får en slitsom høst også i år. Kanariøyene er i alle fall min viktigste medisin mot astmaen, og den medisinen må vi kanskje vente med til vaksineringen er ferdig i hele Europa.

Dagens bilder:

Både leirskredet i Gjerdrum og Corona-smitten ble glemt for et øyeblikk

Torsdag 7. januar 2021

 

USA:

I går kveld tok nyhetene fra Washington over.

Både leirskredet i Gjerdrum og Corona-smitten ble glemt for et øyeblikk da vi så på TV noe som de færreste kunne forvente at ville skje. Demonstranter som forsøkte å trenge seg inn i United States Capitol der Kongressen har sete. Reporterne sier at det var Trumps tilhengere som ville markere sin støtte til sin president. 

Mange har varslet 

at USA gjennom mange år har utviklet seg i en gal retning. Innbyggerne har stadig blitt mer splittet, og dette er noe Donald Trump har spilt på. En sånn splittelse skjer vel når de mest velstående blir stadig mer velstående, mens de med minst penger blir stående på stedet hvil. 

Trump har støtte også her i Norge, 

også fra enkelte norske politikere, slik jeg forstår det. Men så går jo også Norge i samme retning som USA. De velstående blir stadig mer velstående og eier stadig større andeler av nasjonens verdier. Heldigvis har vi ingen Trump-variant her i landet. 

 

COVID-19

I går fikk vi høre

at vi har satt ny dagsrekord i antall coronasmittede i Norge. Ni hundre og tretti smittede siste døgn. I dag har dagstallet heldigvis blitt mye lavere, men ganske mye høyere enn gjennomsnittet den siste måneden.

I tillegg sier Nakstad 

at vi må være forberedt på at det muterte viruset kan bli et like stort problem i Norge som i Storbritannia. Les her: Den britiske mutasjonen: – – Kan bli et like stort problem som i Storbritannia (dagbladet.no)

 

GJERDRUM

Etter det jeg leser i mange media, 

synes jeg det er merkelig at vi bygger på kvikkleiregrunn. Det som skjedde i Gjerdrum, bør være en sterk advarsel for utbyggingskåte politikere i fremtiden. Les her: Skredet i Gjerdrum – Slo alarm etter dette (dagbladet.no)

 

POLITIKK:

Siv Jensen 

og noen få høyrepolitikere er på topp når deg gjelder å kose seg mest med å bruke kallenavn. Ganske så barnslig, mener jeg. Les her: Det politiske ordskiftet – Leder (dagsavisen.no)

 

Dagens værbilder:

I går fikk vi vite at vi ikke kan forvente at flere kan hentes opp i live (onsdag 6.januar 2021)

Onsdag 6. januar 2021

 

I går fikk vi vite 

at helsemyndighetene ikke forventer at flere kan hentes opp levende fra raset i Gjerdrum, så nå venter alle på hva som besluttes og hvem som beslutter det som besluttes.

Jeg leser 

at det burde være klart at små kommuner som Gjerdrum ikke kan ha fagfolk med relevant kompetanse på dette området. Derfor leier de inn konsulenter som forteller hva de kan og må gjøre når det gjelder utbygging i rasfarlige områder. 

Samtidig leser jeg også 

at flere fagfolk mener at det burde være forbud mot utbygging i slike områder, mens andre sier at det er ok, bare vi gjør ditt og gjør datt. Hvem følger forresten opp at disse «ditt og datt» blir gjort?

Vi som sitter langt unna 

Gjerdrum føler bare at dette ikke skulle ha skjedd. Det skulle ikke ha bodd folk på slike områder uansett hvor lønnsomt det er. 

Dessverre er det hele glemt 

om en stund, og folket i Gjerdrum må slite med sitt, mens vi alle, blir stadig mer opptatt av det berømte viruset og vaksinasjonsarbeidet. Sånn er «glemmekurven».

Og på facebook florerer støtte 

til ordføreren og Pettersen i politiet. Det er de som vi oftest har sett under katastrofen i Gjerdrum, men hva med leteapparatet i raset og dem som har vært deres støttepillarer. Vi hører at det er hundrevis av mennesker som har stått bak og gjort letingen mulig. Jeg bøyer meg i støvet for den innsatsen de har utført. 

Forkjølelse i tillegg til astma er noe skitt. 

Det tar så lang tid å bli frisk. Dessuten er temperaturen heller ikke på min side. Hadde ikke Coronaviruset vært her eller på Gran Canaria, ville jeg selvfølgelig vært der nede i sør. Da kan jeg mosjonere ute i timevis uten at det svir i lungene, men sånn er det nå at dette ikke er mulig. Dessuten er det så mye annet som ikke er mulig for mange. Jeg kan jo være inne og vente på å bli frisk, 

mens mange andre sliter.

Noen er permittert fra jobb. Andre er alene med hjemmekontor og trenger sosial kontakt, uten at dette er mulig i henhold til anbefalingene fra myndighetene. Men heldigvis er vaksinene bare rett rundt hjørnet, og da kan vi alle begynne å tenke på et mer normalt liv.

Dagens bilder:

 

Fuck-off-money. Det var sånn Five forklarte ungene sine at det er viktig å ha en reserve i banken.

Tirsdag 5. januar 2021

 

Det er morgen, og på nyhetene hører vi at letingen etter overlevende i Gjerdrum fortsetter. Fortsatt er det mulig å finne overlevende, mener helsefolket, og det at de fant en hund i går ga alle større optimisme. 

NB! Nå klokka tolv er redningsarbeiderne trukket ut fra rasområdet. Nytt ras har oppstått like ved der de jobber.

Personlig

har jeg hatt en god natts søvn for første gang på nesten en uke. Lungene er ennå ikke rene, så pusten er ganske kort, men det går fremover, så om noen dager er jeg vel på beina igjen. Forhåpentligvis. Og hvis vi får en varm og tørr sommer, er det bare å trene meg opp igjen med gode og lange morgenturer. Foreløpig når det er kuldegrader, er det bare å holde meg innendørs.

Vørterøl 

er et godt drikke når vi er forkjølet og har astmaplager. Den lindrer. Denne gangen kjøpte jeg Aas vørterøl, et merke jeg ikke har forsøkt før. For meg har det vært Ringnes som har vært standarden innenfor denne typen drikke.

Fuck-Off-money

er et navn Carsten Five i Dine Penger kaller den potten med penger alle burde ha i sikkerhet for situasjoner som denne vi er inne i nå. Vi kan aldri være sikker på at noen vil passe på oss når krise oppstår. Sånn det er nå, har mange måttet gå til banken sin og be om henstand når det gjelder avdrag, men bankene skal ha sine penger og vaskemaskinen skal byttes ut når den ikke funker mer, så «fuck-off-money» er det viktig å ha i banken.

Men hvorfor kaller han det «fuck-off-money»? 

Det var sånn Five forklarte ungene sine at det er viktig å ha en reserve i banken. Da kan du slutte i jobben på dagen, si fuck-off til sjefen, og allikevel vite at du har nok penger i banken til å klare deg en god stund, forklarer Five. Men det viktigste er at du sover godt om natten, selv når det oppstår krise. Og krisene kommer. Det er bombesikkert.

Dagens værbilder: